San Fransisco

OP THEE JACHT DOOR SAN FRANSISCO

 

Dag 1

Van tevoren had ik het een en ander uitgezocht en nagevraagd aan mensen, weten jullie leuke theewinkels en theetentjes in San Fransisco. Er zijn er veel meer dan ik heb kunnen bezoeken in 2 dagen, laat me je meenemen naar een aantal leuke theeplekjes.

In Chinatown ben ik begonnen bij Vital Tea Leaf aan 059 Grant Avenue waar Kenny mij een overheerlijke Ti Kuan Yin heeft laten proeven, ik vroeg om een hele jonge thee en deze was van het najaar ervoor, ik was in maart in San Fransisco. Kenny is een hele leuke grappige man, hij heeft me meerdere soorten laten proeven, we hebben veel lol gehad in het uurtje dat ik er was en natuurlijk ging ik met 100 gram Ti Kuan Yin naar huis voor de prijs van $ 90,-- Veel geld zal je zeggen, maar een Ti Kuan Yin kan van verschillende soorten kwaliteit zijn, dit was echt een hele goede. Dan te weten dat je de thee zo,n 5 keer kan opschenken, ik gebruik  2 gram thee per kop en drink er 5 koppen van, omgerekend komt het dan op 50 eurocent per kop uit, ach een goede whisky kost ook wat.

De volgende stop in ChinaTown was bij Ten Ren Tea aan 560 Grant Avenue, hier mocht ik verschillende soorten Shou Pu Ehr proeven, dat is een gefermenteerde thee. De Shou Pu ehr is een gefermenteerde thee uit de provinvie Yunnan in China, alleen uit die streek mag de thee Pu Ehr heten. Er zijn twee soorten Pu Ehr, Shou (cooked) en Sheng (raw) de uitleg daarvan komt wel een keer in een andere blog. Een dame op leeftijd hielp mij en liet me drie soorten proeven, $ 19,--,  44,-- en $ 90,-- per 100 gram. En ....ja, als je dan wat koopt, dan neem je de lekkerste. Deze thee is al 35 jaar oud, maar is werkelijk de lekkerste van de drie.

Bij Red Blossom aan de 831 Grant Avenue en Vital Tea Leaf aan 1044 Grant Avenue ben ik even naar binnen geweest maar heb er niets gedronken en gekocht, ze waren druk met andere klanten. Maar ik denk dat ze zeker een bezoek waard zijn.

  

Dag 2

Vandaag begin ik bij Samovar Tea House aan 411 Valencia St, een leuke hippe theezaak waar ik alleen een kop thee heb gedronken, je kunt er kiezen uit verschillende soorten mooie pure theeen. Ik heb er op mijn dooie gemakje gezeten en gekeken naar de mensen die in en uit gingen, de gemiddelde Amerikaan neemt niet de tijd om rustig te gaan zitten en neemt de kop thee mee voor onderweg. 

Vanaf Samovar Tea House neem ik de bus naar het Golden Gate Park, daar ligt namelijk een Japanse theetuin met daarin een theehuis. Het is inmiddels tegen lunchtijd en ik bestel een kop Japanse Sencha en sandwiches. Hier raak ik aan de praat met Amerikanen die hier regelmatig komen, even onthaasten, door de prachtige Japanse tuin lopen en genieten van Japanse hapjes en mooie thee. Ik besluit na deze heerlijke uitgebreide onderbreking te lopen naar de volgende theestop.

  

Na een heerlijke wandeling bij een lekkere termperatuur, in maart is het hier nu rond de 20 graden, kom ik aan bij Mr Song Tea & Ceramics aan 2120 Sutters St, daar kan je voor $ 10,-- een proeverij van 45 minuten doen. In de winkels in Chinatown kan je gratis theeproeven en ook al ga je zonder thee naar buiten, geen probleem. Dit is een chique trendy zaak, ik ga hier ook uitgebreid zitten om van de 45 minuten durende theeproeverij te genieten. Ik mag zelf kiezen welke thee ik wil proeven. Ik ga voor oolong thee en dan de meer geoxideerde soorten. De dame kijkt en zegt, u weet er meer van?, waarop we de volgende 45 minuten heerlijk over de thee, de oorsprong, het proces van maken en naar de USA transporteren praten, ondertussen genieten we van verschillende soorten oolong thee. Van haar leer ik weer het een en ander, ook al heb je thee bestudeerd, je raakt nooit uitgeleerd. De $ 10,-- is wel besteed, de dame neemt alle tijd en alle aandacht is voor de klant. Natuurlijk kan ik niet zonder twee soorten thee de deur uit gaan. Er staan ook prachtige Yixing theepotten en mooie kopjes, maar een beetje te prijzig. Een paar blokken verder, aan de Post St. staat een Japans winkelcentrum "Japantown Peace Plaza" uit nieuwschierigheid loop ik daar naar toe, geen theezaken maar wel een winkel met veel Japans servies, hier schaf ik mijn eerste Kyusu aan, een Japanse theepot. Vanuit het Japanse winkelcentrum blijkt het niet ver te zijn naar mijn hotel, moe maar voldaan na twee dagen op theejacht spreid ik mijn "schatten"op het bed uit en vraag ik me af of alles wel in de koffer gaat passen.