India

 

2015 INDIA    Assam en Darjeeling

In september 2015 maakten we onze eerste theereis. Er ging een wereld voor ons open, niet alleen de thee maar ook het land en de mensen hebben een diepe indruk op ons achtergelaten. 

We begonnen onze duik in de thee op Konghea Tea Estate een theeplantage in Assam die bijna volledig zwarte thee CTC (cut tear curl) maakt. Dat is thee die geschikt is om in theezakjes te doen, het gehele blad wordt tot gruis vermalen om zo een snelle infusie te krijgen. Thee wordt gemaakt in vier blad gradaties, heel blad, gebroken blad, fannings (nog meer gebroken blad wat in de piramide zakjes gaat) en gruis, dat gaat in de platte theezakjes. We zullen voor deze reis ons geheel richten op de maak van de CTC thee. We verbleven op de plantage zelf, in drie dagen namen de mensen ons mee in het gehele theeproces. 

 

 

 

                    

 

 

 

In Assam op Khongea Tea Estate wordt zes dagen in de week geplukt, van een struik kan één keer per week geplukt worden. Men plukt de bovenste twee blaadjes en het knopje met de hand. De vrouwen plukken het blad, de mannen werken in de fabriek en onderhouden het land. Om 5 uur in de morgen luid de eerste toeter over de plantage en daarna elk half uur tot half zeven, zo weten de mensen die in dorpjes over de hele plantage wonen hoe laat ze op moeten staan en naar hun werk moeten lopen. De vrouwen plukken van 7 tot 12 uur gaan daarna lunchen, eten hun meegebrachte eten, dan weer van 1 tot 5 uur plukken. Halverwege en aan het einde van de dag wordt het blad opgehaald. Halverwege de dag wordt het blad gewogen en zo een gemiddeld aantal kilo's voor de dag bepaald, voor dat gemiddelde wordt elke vrouw betaald, ongeacht of een vrouw minder heeft geplukt, degenen die meer plukken krijgen extra betaald. Na het werk lopen de dames weer naar huis. Kleine kinderen gaan soms mee naar het werk, andere kinderen gaan naar school en worden door opa en oma verzorgd.

 

 

Het blad komt na het plukken in de fabriek om te verwelken, dat gebeurt gedurende de nacht en de volgende dag. De theemeester komt elke nacht het blad controleren, hij is meestal ook de manager van de plantage. De mannen die in de fabriek werken controleren elk uur hoe het met het blad gaat. 

 

 

Het blad wordt na het verwelken door machines gesneden tot gruis, daarna leggen ze het blad op de grond of een lange tafel en binnen 1,5 uur wordt het blad bruin, daarna gaat het blad in de oven en is de zwarte thee klaar voor gebruik.